19. YÜZYIL SONU – 20. YÜZYIL BAŞI İZNİK YÖRESİ İŞLEMELERİNDE KULLANILAN TEKNİKLER ve MOTİFLER

19. YÜZYIL SONU – 20. YÜZYIL BAŞI İZNİK YÖRESİ İŞLEMELERİNDE KULLANILAN TEKNİKLER ve MOTİFLER



Tanım:
            Bursanın 15.000 nüfuslu şirin bir ilçesi olan İznik'te ipek böcekçiliği, ipek ile yapılan işlemeler ve çeşitli motiflerden bahsedilmektedir.Selçuklulardan Osmanlı Dönemi'ne ve zamanımıza kadar uzanan şekilde İznik yöresinin işleme teknikleri ve motifleri ne gibi değişimlere uğramıştır ve halkın kültüründeki değişikliğin bu uğraşa etkisi nasıldır sorusuna bu bildiriden kolayca cevap alabiliyoruz.

Ana fikir:
            İznik'te Selçuklulara kadar uzanan güçlü Türk kültürünün, burada yaşayan insanların duygusallıklarının motifler ve işlemelerdeki etkisi konunun ana fikridir.

Yorum:
            Bir İznikli olmama rağmen bu kadar çok şeyi yaptığımızı bilmediğimi kabul etmeliyim. Yazıyı genel olarak ele aldığımda benim için oldukça faydalı bilgiler sağladığını gördüm fakat İznik herşeyden çok çinisiyle ünlüdür ve yazının çiniye biraz daha ağırlık vermesini isterdim. Ayrıca bunun bir bildiri olduğunu göze alırsak fotoğraflar ile motiflerden örnekleri sunmasını beklerdim.

Yorumlayan: Smntsn
Yazar: Candan NEMLİOĞLU
Kaynak: Uludağ Üniversitesi, Bursa Halk Kültürü, II. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu Bildiri Kitabı ve metin sayfalarının altında belirtilen diğer kaynaklar.

Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.
            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder