Bilgisayara Giriş dersi için ilk ödev

1.    KLAVYE
1.1          Klavyenin Tanımı

Bir bilgisayar klavyesi fazladan tuşları ve yardımcı fonksiyon tuşları dışında, bir daktilo klavyesini andırmaktadır.
Bilgisayardaki yazılımlara komutlar göndermemizi sağlar. Muhasebe, ofis gibi yazılımlar ile sunum, yazı, veri tabanı dosyaları oluştururken harici verileri kolaylıkla girmemizi sağlayan girdi unsurudur.
Tipik bir klavye aşağıdaki resim ile benzerlikler göstermekle beraber son dönemlerde çoklu ortam (multimedia) tuşlarını barındıran klavyeler de revaçtadır.

1.2          Klavye Çeşitleri

Ülkemizde klavye çeşidi denince akla ilk gelen tuş dizilimine göre yapılan çeşitliliktir. Bunlar genelde ülkemiz içinde çoğumuzun ve yurt dışında hemen hemen herkesin kullandığı Q Tipi Klavye ve ülkemizde bazı okullarında, laboratuvarlarında ve kamu sektörünün kullandığı F Tipi Klavye olarak ikiye ayrılır. Fonksiyon tuşları bakımından temel, multimedya ve gelişmiş olarak adlandıracağımız klavyeleri ise klavye özellikleri olarak bir sonraki konuda inceleyeceğim.

1.2.1        Q Tipi Klavye

Çoğu ev kullanıcısı standart Q tipi klavye kullanmaktadır. Bu klavyelerin karakter kümesi Q ile başladığı için bu isim ile anılmışlardır. Türkiye’de satılan masaüstü bilgisayarların ve laptop bilgisayarların yüzde 94’ü bu tip klavye ile sunulmaktadır. Ülkemizde kullanılan Q tipi klavyenin diğer ülkelerde kullanılan Q tipi klavyelerden farkı Türkçe karakterleri (ş,i,İ,ü,ğ,ç,ö) içermesidir.



1.2.2        F Tipi Klavye

Türkiye’ye uygun ve Türkçe kelimelerin yazımı açısından kolaylık ve hız sağlayacağı düşünülerek hazırlanmış olan F Tipi Klavyeler fazla popüler değillerdir. Karakter kümesi F ile başlayan bu klavye çeşidi genellikle ilköğretim ve yükseköğretim kurumlarının bilgisayar laboratuvarlarında ve kamu sektöründe kullanılmaktadırlar.



1.3          Özellikleri bakımından klavyeler
Klavyeler sundukları özellikler ile çeşitlendirileceği zaman bu çeşitlilik o kadar çoktur ki saymakla bitiremeyiz. Yine de basit olarak gruplandırma yapıp, birbirlerine yakın olanları aynı grupta toplarsak daha sağlıklı bir gruplandırma sağlamış oluruz. Böylelikle sundukları özellikler bakımından klavyeleri kabaca üçe ayırmak mümkündür.
Bunlar: Temel klavye, Çoklu-ortam klavyesi, Gelişmiş klavyeler olarak adlandırılabilirler.

Temel klavye, 84 tuşa sahip olan en basit düzeydeki klavyedir.  Daha sonraları bu tuş sayısı 101 ve 104 arasında olan sürümleri üretilmiş olup bunlar en popüler olanlarıdır fakat hiç kimse genelde bilgisayarıyla birlikte gelen temel klavye ile bağımlı kalmaz ve sonradan daha özellikli bir klavye alır.
Çoklu-ortam klavyeleri, temel klavyenin tuş takımının yanı sıra bilgisayarın seslerini açmaya, kapamaya ve hesap makinesi, internet tarayıcı, elektronik posta programı … vb. gibi uygulamalara kısa yollar içeren tuşlara sahip olan klavyelerdir. Çeşitli renklerde ve boyutlarda olabilirler.
Gelişmiş klavyeler, programcılara ve belirli bir iş alanındaki tasarım uzmanlarına yönelik klavyelerdir. Bazılarında bütün tuşlar yeniden programlanabilir ve/veya tuşların yerleri tekrar programlanarak belirli bir yazılım ile kullanılmasına uygun bir hale getirilebilirler.


1.4          Bilgisayar Tuş Takımı
Klavyedeki tuş takımı, her bir takımın benzer işlevler veya belirli fonksiyon altyapısını kullandığı kümelerden oluşan yapıya denir.
Tuş takımları standart klavyelerde 5 bölümden oluşmaktadır.
Bunlar:
1.       Harfler, Sayılar ve İşaretler ile oluşan bölüm
2.       Fonksiyon tuşları (F1,F2,…)
3.       Sağ tarafta bulunan numerik bölüm
4.       Sağ taraftaki numerik bölüm ile harf bölümü arasında kalan özel tuşlar (home, insert, print…)
5.       Klavyenin altında kalan bölüm (Alt, Win, Ctrl…)


Bu tuş takımlarını her bir sıra ile gruplandırarak incelemek daha kolay olacaktır.

Sıra 1
“ESC” (Programdan çıkış) tuşuyla başlayan sıradır. Programa göre değişiklik gösteren fonksiyon tuşlarını içerir.

Sıra 2
Türkiye’de kullanılan Q tipi klavyede “é” tuşu ile başlar ve tek basıldığında tırnak (“) işaretini oluşturur. Bu tuşlar tek basıldıklarında “1234567890*-, karakterlerini çıktı olarak verirler. SHIFT tuşu ile birlikte basıldıklarında é!’^+%&/()=?_; karakter kümesi ve ALTGR tuşu ile basıldıklarında <>£#$½{[]}\|`karakter kümesini çıktı olarak verirler.

Sıra 3
“TAB” yani paragraf başı düğmesiyle başlayan bu sıra resimde görünen karakterleri verirler. Türkçe Q Klavyede P’den sonra Ğ ve Ü harfleri de vardır.
“SHIFT” tuşu ile birlikte bu tuşlara basılırsa BÜYÜK/küçük harf değişimleri elde edilebilir.

Sıra 4
“CAPS LOCK” yani BÜYÜK/küçük harf geçiş tuşu ile başlayan sıradır. CAPSLOCK açık konumda iken harfler BÜYÜK, kapalı durumda iken harfler küçük olarak ekrana yazılır. Türkçe Q tipi klavyede “L” den sonra “Ş,İ” tuşları da vardır. Noktalı virgül ve tırnak işareti bazı klavyelerde en üst kesimde veya “ENTER” tuşunun üstünde yer alabilir.

Sıra 5
“SHIFT” tuşu ile başlayan sıradır. Bu tuş “değiştirici” nitelik sağlar ve bir kombinasyon tuşudur. Harfleri BÜYÜK/küçük yazmamıza ve ikinci sıradaki rakam tuşları ile kullanıldığında rakamların üstünde kalan işaretleri ekrana çıktı olarak almamızda bize yardımcı olur. Türkçe Q tipi klavyede “M” den sonra “Ö”, ”Ç”, ”.” (Ö,Ç ve Nokta) işaretleri bulunur.




Sıra 6
“CTRL” kombinasyon tuşu ile başlayan sıradır. “ALT” kombinasyon tuşu ile devam eder ve sonrasında “BOŞLUK” tuşu (SPACE) yer alır. Günümüzde Microsoft® Windows™ ile satılan bilgisayarlarda WIN Logosu her iki CTRL ve ALT tuşları arasında bulunur.


Yön ve satır işlemleri tuş takımı

En fazla belgeleri düzenlerken kullanılan tuş takımıdır. Günümüzde yön tuşları (dört yönü belirten oklar) her ne kadar
oyun için kullanılıyor olsalar da asıl işlevleri ekrandaki imleci gösterilen yöne kaydırmaktır. “INS” tuşu metin arasına yeni bir karakter girmek için kullanılır. “HOME” tuşu satırın en başına döner, “PAGEUP” tuşu bir sayfa yukarı ve “PAGE DOWN” tuşu bir sayfa aşağı imleci taşır. “DEL” her basıldığında bir karakter siler ve “END” tuşu imlecimizi satırın en sonuna yerleştirir. Yön tuşları ile her basışta birer karakter istediğimiz yöne gidebiliriz ayrıca burada belirtilen her tuş basık tutulduklarında (diğer tüm tuşlar gibi) yineleme yapar.
                “PRINT SCREEN” tuşu bazı eski MS-DOS® uygulamalarında çıktı almak için kullanılırken günümüze ekran görüntüsünü bilgisayara kaydetme işlevleri için kullanılmaktadır. “SCROLL LOCK” tuşu MS-DOS® kullanıldığı zamanlarda ekranı iki eşit parçaya ayırmak ve bu parçalar arası seçim yapmak için kullanılıyordu. Artık pek kullanım sahası kalmamıştır. Son olarak “PAUSE” tuşu ise çalışan uygulamayı (uygulama tarafından desteklendiğinde) duraksatmak için kullanılır.


Numerik tuş takımı
               Klavyenin sağ tarafında bulunan rakamlar içeren tuş takımıdır. “NUM LOCK” tuşu etkin iken /*+,7894561230 tuşları, etkisiz iken yön ve satır işlemleri tuş takımının işlevlerini yerine getirir.







1.5          Klavye Kısa Yolları

Günümüzde bilgisayar kullanmanın en hızlı yolu klavye kısa yollarını bilmekten geçmektedir. Kısa yollar kullanıcı birçok tıklamadan veya birçok tuş basımından kurtarmayı ve işini çabuk bitirmesini amaçlar.
1.5.1   Microsoft Word Kısayol tuşları

1.5.1.1                 Bölümü genişletmek için klavyeyi kullanma
·         Makalenin tüm bölümlerini genişletmek için Tümünü göster seçilene kadar SEKME tuşuna, ardından da ENTER tuşuna basın. Tüm bölümleri daraltmak için ENTER tuşuna bir kez daha basın.
·         Makalenin yalnızca bir bölümünü genişletmek için bu bölüm başlığı ve artı işareti seçilene kadar SEKME tuşuna, ardından da ENTER tuşuna basın. Bölümü daraltmak için ENTER tuşuna bir kez daha basın.

1.5.1.2                 Makaleyi arama
·         CTRL+F tuşlarına basın.
·         İmleç, yazmanıza hazır durumdayken Ara iletişim kutusu açılır.
·         Kutuya arama metnini yazın.
·         ENTER tuşuna basın.

1.5.1.3                 Makaleyi yazdırma
·         CTRL+P tuşlarına basın.

1.5.1.4                 Diğer Önemli Kısayollar
Yeni belge oluşturur.                                                                                                                            CTRL+N

Belgeyi açar                                                                                                                                            CTRL+O

Belgeyi kapatır                                                                                                                                      CTRL+W

Belge penceresini böler.                                                                                                                   ALT+CTRL+S

Belge penceresindeki bölmeyi kaldırır.                                                                             ALT+SHIFT+C veya ALT+CTRL+S

Belgeyi kaydeder.                                                                                                                                    CTRL+S


                Ayrıca gündelik yazışma işlerimizde sıkça kullandığımız fonksiyonların kısayolları da bulunmaktadır. Bu kısayollar ile birlikte işleri bitirmek daha kolay ve daha hızlı olacaktır. Yine de aşağıda devam eden listenin tamamen bilinmesine gerek yoktur. Çünkü her yeni Microsoft Ofis sürümündeki değişikliklerden en çok etkilenen bu son listedeki kısayol tuşlarıdır.
Bunlar:
Sonraki pencereye geçer.
ALT+SEKME
Önceki pencereye geçer.
ALT+SHIFT+SEKME
Etkin Pencereyi kapatır.
CTRL+W veya CTRL+F4
Ekran boyutuna getirdikten etkin pencerenin boyutunu geri yükler.
ALT+F5
Program penceresindeki başka bir bölmeden görev bölmesine geçer (saat yönünde). F6 tuşuna bir defadan çok basmanız gerekebilir.
F6
Program penceresindeki başka bir bölmeden görev bölmesine geçer (saat yönünün tersi).
SHIFT+F6
Birden fazla pencere açık olduğunda bir sonraki pencereye geçer.
CTRL+F6
Önceki pencereye geçer.
CTRL+SHIFT+F6
Seçili pencereyi ekran boyutuna getirir veya geri yükler.
CTRL+F10
Ekran resmini Pano'ya kopyalar.
PRINT SCREEN
Seçili pencerenin resmini Pano'ya kopyalar.
ALT+PRINT SCREEN
Aç iletişim kutusunu görüntüler.
CTRL+F12 veya CTRL+O
Farklı Kaydet iletişim kutusunu görüntüler.
F12
Seçili klasörü veya dosyayı açar.
ENTER
Seçili klasörden bir düzey yukarıdaki klasörü açar.
GERİ AL
Seçili klasörü veya dosyayı siler.
DELETE
Klasör veya dosya gibi seçili bir öğe için bir kısayol menüsü görüntüler.
SHIFT+F10
Seçeneklerde ileri doğru gitme.
SEKME
Seçenekler arasında geri taşıyın.
SHIFT+SEKME
Konumlistesini açar.
F4 veya ALT+:
Eylemi iptal eder.
ESC
Eylemi geri alır.
CTRL+Z
Eylemi yineler.
CTRL+Y








1.5.2   Mozilla Firefox Internet Tarayıcısı Klavye Kısayol Tuşları
Mozilla Firefox ve Microsoft Internet Explorer önemli işlevlerde aynı kısayol tuşlarını kullanırlar. Bu kısayollar aşağıda belirtilmiştir.
 If you have enabled Emacs-style text editing shortcuts in GNOME, they will also work in Firefox. When an Emacs text editing shortcut conflicts with the default shortcuts (as occurs with Ctrl+K), the Emacs shortcut will take preference if focus is inside a textbox (which would include the location bar and search bar). In such cases you should use the alternate keyboard shortcut if one is listed below.
3.0:
Komut
Kısayol

Gezinim

Geri
Altcommand+Sol Ok
BackspaceCtrlcommand+[
Delete

İleri
Altcommand+Right Arrow
Shift+BackspaceCtrlcommand+]
Shift+Delete

Ana Sayfa
AltOpt+Home

Dosya Aç
Ctrlcommand+O

Yenile
F5
command

Yenile (önbellek üzerine yaz)
Ctrl+F5
Ctrlcommand+Shift+R

Dur
command+.
Esc


Açık olan sayfada

Sayfa sonuna git
End

Sayfa başına git
Home

Sonraki çerçeveye geç
F6

Önceki çerçeveye geç
Shift+F6


Sayfa bilgileri
Ctrlcommand+I

Sayfa Kaynağı
Ctrlcommand+U

Yazdır
Ctrlcommand+P

Sayfayı farklı kaydet
Ctrlcommand+S

Yakınlaştır
Ctrlcommand++

Uzaklaştır
Ctrlcommand+-

command

Düzenleme

Kopyala
Ctrlcommand+C

Kes
Ctrlcommand+X

Sil
Delete

Yapıştır
Ctrlcommand+V

Tekrar yap
Ctrlcommand+YShift+Z

Tümünü seç
Ctrlcommand+A

Geri al
Ctrlcommand+Z

Arama

Bul
Ctrlcommand+F

Tekrar bul
F3
Ctrlcommand+G

Bağlantıyı girdiğiniz gibi arayın
'

Yazıyı girdiğiniz gibi arayın
/

Öncekini bul
Shift+F3
Shift+Ctrlcommand+G

Web Araması
Ctrlcommand+K
Ctrl+EJ

Pencereler & Sekmeler

Sekme Kapat
Ctrlcommand+W
Ctrl+F4

Pencere Kapat
Ctrlcommand+Shift+W
Alt+F4

Yeni sekme
Ctrlcommand+T

Yeni Pencere
Ctrlcommand+N

Sonraki sekme
Ctrl+Tab
command+Opt+Right Arrow
command+}
Ctrl+Page Down

Adresi yeni sekmede aç

AltOpt+EnterReturn

Önceki sekme
CtrlCtrl+Shift+Tab
command+Opt+Left Arrow
command+{







Araçlar
CtrlAltcommand+9

Tüm sekmelerin yer imi kaydı
Ctrlcommand+Shift+D
Bu sayfayı yer imlerine ekle
Ctrlcommand+D

Yer imleri
Ctrlcommand+B
Ctrl+I

Gizli gezinim
F7




Geçmiş
Ctrl+Hcommand+Shift+H

Özel verileri sil
Ctrlcommand+Shift+Del

.com Adresini tamamla
Ctrlcommand+EnterReturn
.net Adresini tamamla
Shift+EnterReturn

.org Adresini tamamla
Ctrlcommand+Shift+EnterReturn

Tam ekrana geç
F11

Yardım
F1command+?

Konum çubuğunu seç
Alt+D
F6
Ctrlcommand+L



1.5.3   Microsoft Internet Explorer Kısayol Tuşları
Microsoft Internet Explorer klavye kısayol tuşları, Mozilla Firefox kısayol tuşlarıyla (ana fonksiyon ve gezinimde) aynıdır. Üstteki liste aynen geçerlidir.



1.5.4   Windows XP için Özel Tuş Kombinasyonları
Tuş kombinasyonları sistemden sisteme değişiklik gösterirler. Mesela bir Apple MacOS X ile GNU/Linux’un tuş kombinasyonlarının sadece küçük bir kısmı Windows ile aynıdır.
Windows XP sistem geneli tuş kombinasyonları şu şekildedir:

·         CTRL+C (Kopyala)
·         CTRL+X (Kes)
·         CTRL+V (Yapıştır)
·         CTRL+Z (Geri al)
·         DELETE (Sil)
·         ÜSTKRKT+DELETE (Seçili öğeyi Geri Dönüşüm Kutusu'na göndermeden kalıcı olarak sil)
·         Bir öğeyi sürüklerken CTRL (Seçili öğeyi kopyala)
·         Bir öğeyi sürüklerken CTRL+ÜSTKRKT (Seçili öğe için bir kısayol oluştur)
·         F2 tuşu (Seçili öğeyi yeniden adlandır)
·         CTRL+SAĞ OK (Ekleme noktasını sonraki sözcüğün başına taşı)
·         CTRL+SOL OK (Ekleme noktasını önceki sözcüğün başına taşı)
·         CTRL+AŞAĞI OK (Ekleme noktasını sonraki paragrafın başına taşı)
·         CTRL+YUKARI OK (Ekleme noktasını önceki paragrafın başına taşı)
·         CTRL+ÜSTKRKT ile ok tuşlarından biri (Bir metin bloğunu vurgula)
·         ÜSTKRKT ile ok tuşlarından biri (Bir pencerede veya masaüstünde birden fazla öğeyi seç veya belgede metni seç)
·         CTRL+A (Tümünü seç)
·         F3 tuşu (Dosya veya klasör ara)
·         ALT+ENTER (Seçili öğenin özelliklerini görüntüle)
·         ALT+F4 (Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık)
·         ALT+ENTER (Seçili nesnenin özelliklerini görüntüle)
·         ALT+ARA ÇUBUĞU (Etkin pencerenin kısayol menüsünü aç)
·         CTRL+F4 (Birden çok belgeyi aynı anda açmanıza olanak tanıyan programlarda, etkin belgeyi kapat)
·         ALT+SEKME (Açık öğeler arasında geçiş yap)
·         ALT+ESC (Öğeler arasında açıldıkları sırayla gezin)
·         F6 tuşu (Bir pencerede veya masaüstünde ekran öğeleri arasında gezin)
·         F4 tuşu (Bilgisayarım veya Windows Gezgini'nde Adres çubuğunu görüntüle)
·         ÜSTKRKT+F10 (Seçili öğenin kısayol menüsünü görüntüle)
·         ALT+ARA ÇUBUĞU (Etkin pencerenin Sistem menüsünü görüntüle)
·         CTRL+ESC (Başlat menüsünü görüntüle)
·         ALT+Menü adında altı çizili harf (Karşılık gelen menüyü görüntüle)
·         Açık bir menüdeki bir komut adındaki altı çizili harf (Karşılık gelen komutu gerçekleştir)
·         F10 tuşu (Etkin programda menü çubuğunu etkinleştir)
·         SAĞ OK (Sağdaki sonraki menüyü aç veya bir alt menüyü aç)
·         SOL OK (Soldaki sonraki menüyü aç veya bir alt menüyü kapat)
·         F5 tuşu (Etkin pencereyi güncelleştir)
·         GERİ (Bilgisayarım'da veya Windows Gezgini'nde bir üst seviyedeki klasörü görüntüle)
·         ESC (Geçerli görevi iptal et)
·         CD-ROM sürücüsüne CD-ROM taktığınızda ÜSTKRKT (CD-ROM'un otomatik olarak yürütülmesini önle)
·         CTRL+ÜSTKRKT+ESC (Görev Yöneticisi'ni aç)

KAYNAKÇA

·         Sayfa 1, Klavye resmi, Indiana Üniversitesi

·         Sayfa 3 ve 4, Klavye tuş takımı resmi, Klavye satırları resimleri, Chris Rippel crippel@ckls.org, Bilgisayar Laboratuvarı, Kansas Merkezi Kütüphane Sistemi, ABD

·         Microsoft Word Klavye Kısayolları, Microsoft Office XP, Microsoft Corporation.
Microsoft Office XP dahili yardım belgesinden alınmıştır.

·         Firefox Kısayol Tuşları, Mozilla Firefox, Mozilla Corporation.
http://support.mozilla.com/tr/kb/Keyboard+shortcuts , 24/10/10 tarihinde ulaşılmıştır.


·         Internet Explorer Kısayol Tuşları, Microsoft Corporation.
Internet Explorer dahili yardım belgesinden alınmıştır.

·         Windows XP tuş kombinasyonları
http://support.microsoft.com/kb/301583/tr , 24/10/10 tarihinde ulaşılmıştır.



Kaynaklardan alınan İngilizce bilgilerin Türkçe’ye çevrisi Yakın Doğu Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi, SMNTSN tarafından yapılmış olup, tekrar derlenerek bu çalışma için kullanılmıştır.

Yukarıda belirtilen kaynaklardan alınan resimler ve Microsoft sitesinden alınan Windows XP kısayol tuş kombinasyonları metni hariç olmak üzere bu makalenin metinlerinin TÜMÜNÜN lisansı 24.10.2010 tarihi ile Creative Commons Attribution/Share-Alike lisansı altında SMNTSN’a aittir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder