Türkiye Eğitim Sistemi

                                                

                                                      Türkiye Eğitim Sistemi


Genellik ve eşitlik
Cemaat okulları ve milliyetçi okullar gibi ayrıcalıkların oluşmasına izin verilmemelidir. Kamu arsaları ve genel bütçe gibi kurumsal kaynakların, çoğunlukla varsıl kesimlerin yararlandığı vakıf okullarına aktarılmasına son verilmelidir.



Ferdin ve Toplumun   İhtiyaçları
            Yaygın eğitimde, toplumda var olan yeni bir şey öğrenme istekleri karşılanmalı ve yeni öğrenme istekleri yaratılmalıdır.




Yöneltme
            Okullarda, öğrencilerin kendilerini tanımalarına ve öğrenim sorunlarını çözebilmelerine yardımcı olmak ve öğrencileri sağlıklı olarak üst kurumlara yöneltmek için, her 250-300 öğrenciye bir rehber öğretmen düşecek sayıda rehber öğretmen yetiştirecek düzenlemeler yapılmalıdır.




Eğitim Hakkı
            Herkesin zorunlu eğitimden yararlanmasına özen gösterilmeli; zorunlu eğitimin önemi konusunda yurttaşlar sürekli bilgilendirilmeli, taşımalı eğitime son verilip YİBO’lara ağırlık verilmelidir. Burs ve parasız yatılı olanakları, dar gelirli aile çocuklarına verilmeli ve gereksinimleri giderecek ölçüde olmalıdır. Burslar, ülkenin gereksinim duyduğu alanlarda okumaya yönlendirecek biçimde kullanılmalıdır. Özel okullarda verilen burslar, ya gerçekten gereksinimi olanlara verilmeli ya da özel okullar, burs verecekleri öğrenciyi parasız yatılı sınavını kazanan öğrenciler arasında almalıdır.



Fırsat ve İmkân Eşitliği
            İlk ve ortaöğretimde olduğu kadar yükseköğretimde de, fırsat eşitsizliği yaratan uygulamalara son verilmelidir; YİBO sayısı ve olanakları çoğaltılmalı; YİBO sayısı ve olanakları çoğaltılmalı; YİBO mezunlarına ortaöğretimde yeni fırsatlar yaratılmalıdır. Zorunlu eğitimin 11-12 yıla çıkarılmasına hazırlanmak üzere, şimdiden Yatılı Bölge Liseleri ile Pansiyonlu Lise hazırlıklarına başlanmalıdır.



Sürerlilik
            Öğretmenin yaşam boyu devam etmesi için, hem örgün eğitimde öğrencilere öğrenme sevgisi ve alışkanlığı kazandırılmalı hem de yetişkinlere yeni olanaklar sunulmalıdır.


Atatürk İnkılâp ve İlkeleri ve Atatürk Milliyetçiliği
            Bu ilke, okullarda ezberletilerek değil de anlamlı bir biçimde işlenerek, öğrenciye neyin ne olduğunu anlama fırsatları yaratılarak öğretilmelidir. Atatürk milliyetçiliği tanımı bağlamında, konunun ırkçılığa dönüşmesine izin vermeyecek bir biçimde işlenmelidir. Türk-İslam sentezi, bu ilkeyle olduğu gibi laiklik ve bilimsellik ilkeleriyle de uğraşmayan bir anlayış olarak görülmelidir.



Demokrasi Eğitimi
            Eğitsel kol etkinlikleriyle okul dışı etkinliklerde, öğrencilerin, demokrasiyi anlamasına ve yaşamasına, demokratik değerler, tutumlar ve alışkanlıklar kazanmasına yarayacak süreçlere yer verilmelidir.



Laiklik
            Laik anlayış, yalın ve her yerde geçerli olmalıdır. Dini bilgiler, zorunlu eğitimlerini tamamlamış kimselere yaygın eğitim kurumlarında verilmelidir.



Bilimsellik
            Çocuğun aklının cin ve perilerle doldurulması onun her türlü gelişimini sıralayan bir etkendir. Bu nedenle ilk ve ortaöğretim kurumlarında yalnız bilimsel derslere yer verilmelidir.


Planlılık
            Ders tasarımları, bireysel, toplumsal ve verensel öğrenme gereksinimlerini karşılayacak biçimde ve katılımcı yöntemlerle hazırlanıp uygulanmalıdır. Yeni okul yapımında, siyasal beklentiler yerine, eğitsel gereksinimlere göre hareket edilmelidir.



Karma Eğitim
            Üniversiteye gelen kimi öğrencilerin konferanslarda kız ve erkek olarak ayrı ayrı oturmaları, kızların erkek eli sıkmamaları, türban kullanmaları, büyük olasılıkla ailelerinden getirdikleri bir özellik olmayıp öğrenim sürecinde edindiklerin alışkanlık ve öğretiler sonucundadır.


Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder