AHİLİK VE BURSA ÇARŞISI

AHİLİK VE BURSA ÇARŞISI    



Tanım:
            Osmanlı İmparatorluğu zamanında Bursa'nın ticaret açısından dünyadaki yeri ve öneminden bahsedilmiştir. Bursa, hem ipek ticaretinin yapıldğı hem de çeşitli baharatların, elbiselerin, eşyaların satıldığı dünya ticaret merkezi olarak tanımlanmıştır. Çin'den Avrupa'ya kadar her türlü ticaretin merkezi olduğu bildirilmiştir.

Ana fikir:
            Osmanlı zamanında Bursa'nın emporium (dünya ticaret merkezi) haline gelmesindeki etkenler sıralanmış ve geçiş ürünlerinin merkezi olmasının yanı sıra, kendi ürünlerini de oluşturup dünya pazarına sunması dile getirilmiştir. Ahiliğin Bursa çarşı ve esnafları için önemli olduğu, dünya merkezli bir ticaret bölgesi olmasında da katkılarının büyük olduğu bildirilmektedir.

Yorum:
            Memeleketim yani Bursa, o eski havasını günümüzde de yaşatmaktadır. Gerek dünyaca ünlü Kapalı Çarşı'sı ile olsun gerekse Ulu Cami'si ile olsun her bakışta Osmanlı İmparatorluğu'nun izlerini görebilmekteyiz. Yazıyı okurken o hanları, hamamları, özellikle Koza Han'ı gözünüzde canladırabilmeniz pek de zor değil. Hala renk renk, çeşit çeşit ipekli ürünlerin satıldığı Kapalı Çarşı ve her tarafı saran güzel kokusuyla insanın aklını çelen salebi ile sizi o dönemde yaşıyormuşsunuz gibi içine çeken Koza Han mutlaka görülmesi, yaşanılması gereken bir yer. Yazı bu kadar derin olmasa bile yine de yazıda ara ara bazı görgü tanıklarının somut ifadelerine yer verilmesi güzel.

Yorumlayan: Smntsn
Yazar:
Özlem KÖPRÜLÜ BAĞBANCI
Kaynak: Uludağ Üniversitesi, Bursa Halk Kültürü, II. Bursa Halk Kültürü Sempozyumu Bildiri Kitabı ve metin sayfalarının altında belirtilen diğer kaynaklar.
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder