ANADOLU'DA YAŞAMAKTA OLAN İLKEL ÇÖMLEKÇİLİK

ANADOLU'DA YAŞAMAKTA OLAN İLKEL ÇÖMLEKÇİLİK



Tanım:
            Yazar, Anadolu'da geçmişten günümüze süregelen ilkel çömlekçiliği konu almıştır. Çömlekçilik için elverişli olan killi topraktan başka araç olmadan insanların bu işi güzel bir biçimde başardığını anlatmak istemiştir. Anadolu'daki ilkel çömlekçiliği, ilkel çömlekçilikten öte bir kavram (daha ilkel) olarak ortaya atmaktadır.

Anafikir:
            Torna ve fırın olmaksızın 7000 yıl önce bulunan çömlek yapım tekniğinin Anadolu'da kullanılmış olduğu ve çömlekçilik sanatını genelde kadınların yaptığı vurgulanmaktadır. Ayrıca ilkel çömlekçilik uğraşında sonradan bulunan, ayakla döndürülen mil sisteminin yerleşmesi uzun sürmüş ve -alışkanlıklardan vazgeçilmesinin zor olduğuna vurgu yapılarak- çoğu kişi eski sistem olan yani el ile çevrilen mille çömlek yapma işine devam etmiştir.

Yorum:
            Yazar, Anadolu'da 7000 yıllık olabilecek ilkel çömlekçilikten bahsetmiştir ve bazı kalıntıların var olduğunu öne sürmüştür fakat iddiasını kanıtlayacak somut örnekleri sunmamıştır. Bunlar sunulabilirdi. Genel olarak tüm Anadolu'yu konuya dahil eden yazar, köy köy, il il daha derine inip; yöreden yöreye değişen ilkel çömlekçilik uğraşlarını kaleme alsaydı daha güzel olabilirdi.
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.

Yazar: Güngör Gören
Kaynak: Marmara Üniversitesi II. Ulusal El Sanatları Sempozyumu ve metin sayfalarının altında belirtilen diğer kaynaklar.


            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder