Padişahın Çobanı metninin öğrenciye ve dereceye göre vaziyeti

Padişahın Çobanı
                Bir gün padişah, avda askerlerinden uzaklaşmış ve yalnız başına kalmış. Bu esnada bir at çobanının kendisini görerek koşa koşa gelmekte olduğunu görmüş. Padişah kendi kendine:
                “Bu gelen her halde bir düşman olsa gerek. En iyisi, o yaklaşmadan uzaktan bir ok atıp işini bitirmeli.” diye düşünmüş.
Tam yayını kurup nişan almış ki, çoban bağırmış:
“Ey padişahım! Ben düşman değilim, beni öldürme. Ben senin at sürülerine bakan çobanınım.”
Padişah rahatlamış ve gülerek çobana demiş ki: “Ey mübarek adam. Sana Allah yardım etti. Az kalsın seni öldürecektim.”
Bunun üzerine çoban: “Padişahım! Beni mazur görün, ama bir padişah dostuyla düşmanını birbirinden ayırabilmeli. Ben ki bir çobanım; sürümden bir at, yüz bin atın içine karışsa onu bulurum. Benim çobanlığım nasıl akıl ve fikir ile ise, siz de sürünüzü böyle koruyun, onlara benim baktığım gibi bakın.” Demiş.
                Padişah, çobanın bu sözleri karşısında çok mahcup olmuş ve ondan özür dilemiş. O günden sonra ülkesini daha adil ve daha dürüst yönetmiş (Bostan, s. 216).

Bir ülkede padişah, çoban kadar düşünemez ve iyi ile kötüyü, dost ile düşmanı ayıramazsa, o saltanat ve memleketin akıbetinden korkulur.
Sâdi Şirâzî

Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.

Padişah ve Çobanı ismindeki bu masalda söz sanatlarının olmaması, sade anlatım şekli ve olayın kurgulanışı bakımından düşünüldüğünde 6-12 arası yaşlardaki çocuklar için uygundur. 
Masaldaki kahramanlara bakılırsa fabl türevi olduğu söylenemez. Çocuklar fabl türü masalları daha çekici bulsalar da bu masal alışılmış masallarının atmosferinden biraz daha gerçekçi ve bu nedenle yine ilgi çekicidir.
Olayda çocukların korkabileceği bir kahraman bulunmamaktadır ve bu sayede masalımız daha da değer kazanmaktadır.  Karakter açısından incelemeye devam edersek masaldaki çoban karakterinin çocuğun örnek alabileceği bir karakter olduğunu ve sahiplenilebilecek bir fikri açık bir şekilde sunduğunu görebilmekteyiz.
Masalımız çocukların ahlakını olumsuz etkileyebilecek bir öğe barındırmamaktadır. Masal, yanlış eğilimlere yönlendirme veya olumsuz düşünmeye itici bir etki de göstermemektedir.
Estetik açıdan, söz unsurları içermediği için bir güzellik unsuru bulunmadığı kolayca söylenebilse de bunun anlaşılabilirliği arttırdığı görülmektedir. Bu sayede küçük yaştaki (6-12) çocuklar için kolay öğrenilebilen ve ezberlenebilen bir masaldır.
Masaldaki heyecan unsurlu olay (Padişah, çobanı öldürecek mi?) kısa bir süre için de olsa heyecan unsuru ortamını yaratabilmektedir.
Masalın döşeme bölümü pek ilgi çekici sayılmaz ve bu nedenle biraz başarısız sayılabilir. Düğüm bölümünde ise padişahın çobanı öldürmemesi sevindirici bir haber olsa da pek güldürücü ve eğlendirici sayılmayabilir. Masaldaki bu eksiklikler (Eğlendirici unsur eksiklikleri.) sebebiyle çocukların ilgilerini kısa sürede yitirebilecekleri düşünülebilir.
Çözüm bölümündeki mesaj nettir ve hedef yaş kitlesi göz önünde bulundurulursa bu mesajın iyi işlendiği (Etkileyicilik yönünden hafif kalsa da…) söylenebilir.


Kaynak:
Ünlü, Ali (2004), “Doğu Klasiklerinden En Güzel Çocuk Masalları”, Konya: Yelken.















YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ


ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ



TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ



ÇOCUK EDEBİYATI


ÇOCUK MASALI: PADİŞAHIN ÇOBANI




Dr. ............




SMNTSN



EKİM 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder