AHMET PAŞA HAKKINDA ÖZ BİLGİ

AHMET PAŞA
                XV. yüzyılda, Şeyhi ile Necati arasında yetişen ve büyük bir şöhrete ulaşan Ahmet Paşa’nın Osmanlı-Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır. Türk şiirinde bir merhale olmuştur ve Ahmet Paşa’nın edebiyatımıza yeni bir renk ile ses getirdiği kabul edilir. Türk şiirinin Anadolu ve Balkanlarda gelişmesine etkili olmuş ve şöhreti  Tanzimat’a kadar ulaşmıştır.
                Ahmet Paşa’nın ne zaman ve nerede doğduğu bilinmemektedir. Latifi, tezkiresinde ve tarihçi Ali de,  Künhü’l-ahbar adlı eserinde,Ahmet Paşa’nın Bursa’da doğduğunu ileri sürseler de yanlıştır. Daha eski kaynaklardan olan Sehi Tezkiresi ile güldeste sahibi Beliğ, onun Edirne’de doğduğunu söylerler. Latifi ile Ali’nin onu Bursalı göstermeleri herhalde ömrünün çoğunu orada geçirmesi ve orada ölmesinden ileri gelmektedir.
                Ahmet Paşa, II. Murad döneminde Osmanlı devletinin merkezi olan, ilim ve sanat bakımından bir hayli gelişmiş bulunan Edirne’de okudu. Devrin geçerli bilgileri yanında Arapça ve Farsça dillerini de öğrendi. Öğrenimini bitirdikten sonra Bursa’da Sultan Murad Medresesi’ne müderris oldu. Daha sonra terfi ederek Edirne’ye kadı tayin edildi. Fatih’in tahta geçmesinden sonra onun ilgisini çekmeyi başardı ve kazaskerlik makamına getirildi. Bir süre sonra padişah, Ahmet Paşa’daki şiir bilgisini ve becerisini görerek onu kendine sohbet arkadaşı ve öğretmen tayin etti ayrıca vezirlik rütbesi verdi.
                İstanbul’un alınışından sonra sarayda büyük bir mevki ve nüfuz sahibi olan Ahmet Paşa, Avni mahlasıyla manzumeler yazan Fatih’e devrin birçok şairini tanıtmıştır.
                Hayatının son yılları Bursa’da geçmiştir ve idari işlerin yanı sıra edebi toplantılarla hayatını sürdürmüştür. 1497’de vefat edince, daha önce Muradiye Camii yanına yaptırmış olduğu medrese civarına gömüldü. Daha sonra buraya bir türbe inşa edildi.


Ahmet Paşa, Prof. Dr. Ali Alpaslan,Kültür ve Türizm Bakanlığı Yayınları:827,Türk Büyükleri Dizisi:55, S.1-8
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder