BİLİŞİM ÇAĞI VE TÜRKÇE'NİN SORUNLARI

BİLİŞİM ÇAĞI VE TÜRKÇE'NİN SORUNLARI



Tanım:
            2000'li yıllardan bu yana (bazıları için 1985 de olabilir) hayatımıza giren bilgisayar isimli cihazla ile beraber Türkçe'de yaşanan problemler dile getirilmektedir.
            İnsanlar web, net, computer (komputer) gibi okunuşlara yabancıdırlar fakat çabuk benimsemişlerdir. Türkçemizde yeri olmayan bu yabancı kelimeler ise Türkçe karşılıkları ile değiştirilmeye çalışılmıştır ve bazen tepkiler almıştır. Geçmişte tepkiler almasına rağmen sonrasında “computer” yerine “bilgisayar” terimi kullanılmaya başlamıştır.

Ana fikir:
            Terimler evrenseldir fakat yabancı terimlerle Türkçemizi bozmayalım. Türkçesi varken... 

Yorum:
            Bilişim çağında dilimize giren yabancı kelimeler ve bunlara karşılık olarak sunulan Türkçe çevirilerilerinin sunulduğu bu yazı içerik bakımından yeterlidir. Verdiği örnek kelimeler “web” > “genel ağ” ... gibi kısıtlı olsa da amacın bilişim terimlerinin Türkçe karşılıklarını öğretmek değil, kullandırmak olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Gerçekten dünyamıza iyice girmiş olan bilgisayarlar, telefonlar ve internet, dilimize hasarlar vermektedir. Konu içerisinde cep telefonları ile gönderilen kısa mesajların yazım bozukluklarına neden olduğu da örnek olarak verilseydi daha güzel olabilirdi.

Yorumlayan: Smntsn
Yazar:
Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın
Kaynak: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
Ayrıca metin sayfalarının altında belirtilen diğer kaynaklar.
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.


            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder