CADDE VE SOKAK ADLARININ YAZIMI ÜZERİNE

CADDE VE SOKAK ADLARININ YAZIMI ÜZERİNE



Tanım:
            Sokaklarda, caddelerde yabancı isimlerden oluşan tabelaların yanlış yazıldığını hiç farkettiniz mi? Daha da kötüsü Türkiye'ye büyük faydalar sağlamış insanların isimleri bile bu tabelalarda yanlış kullanılmakta.

Ana fikir:
            Sokak, cadde isimleri ve tabelalada dilimizin eski alışkanlıklarını bir kenara bırakmalıyız ve bunların anlatmak istedikleri neyse, onu vermelerini sağlamalıyız.“De gol” şeklinde yazan bir cadde ismi ne kadar anlamsız değil mi? Peki “Charles de Gaulle” yazsa, yaşatması gereken kişiyi asıl şimdi yaşatıyor olmaz mı? Sayın Prof. Dr. Hasan Eren böyle olması gerektiğini savunmaktadır.

Yorum:
            Dilimizin sokak, cadde isimlerinde yanlış kullanımı ve dildeki eski alışkanlıklardan ötürü yaptığımız hatalarımızı gösteren yazar; verdiği örnekler ile hem TDK yazım kılavuzu'na uygunluğun sağlanması gerektiğini vurgulamış hem de  yabancı isimlerin olduğu gibi yazılmaması halinde, o kişiyi yaşatamayacağını göstermiştir. Yazarın verdiği örnekler son derece sade vefaydalıdır.

Yorumlayan: Smntsn
Yazar: Prof. Dr. Hasan Eren
Kaynak: Ege Üniversitesi, Ege Üniversitesi Kütüphane Yayınları.
Ayrıca metin sayfalarının altında belirtilen diğer kaynaklar.
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder