OKUL DENEYİMİ-1 RAPOR-10

OKUL DENEYİMİ-1
RAPOR-10

GÖZLEM YAPILAN OKUL: Bayraktar Ortaokulu
GÖZLEM YAPAN ÖĞRENCİ: 
GÖZLEMLENEN DERS: Türkçe Öğretimi
GÖZLEMLENEN DERSİN ÖĞRETMENİ ....................

ETKİNLİK 1.11: Okuldaki Araç – Gereç ve Yazılı Kaynaklar

Okulda Araç-Gereç ve Yazılı Kaynaklar
Okul, eğitimin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan kaynaklarla donatılmıştır. Derslerde öğretmenler yazılı gereçlerden ve tahta, kitaplık vb. araçlardan yararlanmaktadırlar.
Bayraktar Ortaokulu eğitim ve öğretimin çağdaş seviyelerde gerçekleştirilebilmesi için bir bilgisayar laboratuvarına sahiptir.
Öğrenciler araç ve gereçlerden en üst düzeyde faydalanırlar. Ayrıca öğrencilerin kendi evlerinde ürettikleri bazı araçlar da yanlarında mevcuttur. Mesela öğrencilerin ellerinde tahta üzerine yay geçirilerek yapılmış ve yayın esnemesiyle işaretçi okun seviyesini gösteren bir ev yapımı araç bulunmaktadır. Bu aracın fizik derslerinde gerekli olduğunu öğrendik. Fizik dersleri için özel olarak öğrenciler tarafından üretilen bu araçların elde geliştirilmesinin asıl sebebi aile ekonomisine zararda bulunmaması fakat öğrencilerin el becerilerinin de ileri seviyeye götürülmesidir.
Öğretmenler gerekli anlarda derse katkıda bulunmak için kişisel bilgisayarlarından konuları okuyup aynı zamanda öğrenciye çeşitli görselleri sunabilmektedirler.
  Öğrenmeyi Olumlu Etkileyen Sınıf Ortamının Özellikleri
-Kalabalık olmayan
Sınıfların kalabalık olmaması benim için şaşırtıcı oldu. Anavatan Türkiye’de sınıflar olabildiğince kalabalık durumdadır.
-İyi aydınlanan
Sınıfların tasarımı aydınlığa sorun teşkil etmemektedir.
-Akustik özelliği
Sınıflar arası mesafe bulunmaz, sınıf pencereleri tek camlıdır ve duvarlar incedir. Dıştan gelen ve dışa giden sesleri engelleyemeyen sınıflarda iç akustik düzenin olması da beklenemez. Bayraktar Ortaokulunun binası eskidir. Bu olumsuzluklara rağmen öğretmenin sesi arka masalarda sorunsuzca duyulabilmektedir.
-Görünümü güzel olan
Sınıfların içi ve duvarlar pek temiz olmamakla birlikte duvarlarda öğrencilerin çeşitli karalamaları mevcuttur. Görünüm konusunda olumsuz görüşler edindim.
-Sıcaklığı uygun olan
Sıcaklık uygun durumdadır. Özellikle her sınıfta birer klimanın mevcut olması dikkatimi çekti.
-Temiz olan
Temizlik konusunda sorunlar yaşıyorlar.
Eğitim ve Öğretimin Tam Yürütülebilmesi için Öğrencilerin Uymaları Gereken Kurallar:
-Öğrencilerin birbirlerine olan saygıları gelişmemiştir. Öğretmenlere de sadece korktukları için saygı duyarlar.
-Öğrencilerin çoğu ödevlerini eksik yapar veya hiç yapmaz. Öğrencilerin verilen ödevleri yapmaları gerekiyor. Ödev konusunda sorumluluk sahibi olamamış öğrencilerin başka konularda sorumlu tutumlar sergilemeleri beklenemez. Halbuki öğrencinin sorumluluk sahibi olması gereklidir.
-Öğrenciler temiz olmalıdır. Bayraktar Ortaokulundaki öğrenciler, ders işlenen sınıflara oranla daha temizler.
-Sınıftaki tahtalar çok yıpranmış. Özellikle sınıf araç gereçlerine iyi bakılmıyor. Sınıf araç ve gereçleri iyi korunmalı ki eğitim ve öğretim tam olarak yürütülebilsin.
Kitaplar:
Öğretmen kendisinin ihtiyaç duyabileceği her tür kitabı sınıfa getirmektedir. Öğrenciler ise kitap konusunda duyarlı değiller. Öğrencilerin çoğu derse kitapsız geliyor ve Türkçe dersi için yanlarında bulundurmaları gereken sözlük, imlâ kılavuzu vb. kaynakları yanlarında bulundurmuyorlar. Türkçe öğretimi uygulayan öğretmen ise onları bu konuda sürekli uyarmak durumunda kalıyor.
Materyal üretimi:
Bilgisayar dersleri için yeterli sayıda sisteme sahip olduklarını öğrendim. Yine de öğrencilerin bilgisayarlar ile neler ürettikleri konusunda bir fikir sahibi olamadım. Bir örneğe de rastlamadım.
Görsel Araç ve Gereçler:
Sınıflarda panolar mevcut. Tepegöz ve benzeri sunum araçlarını göremedim. Genel olarak çoğu araç ve gereç eksik veya bozuk.
Creative Commons Lisansı
Türkçe Ders Notları ve Ödevleri tüm içeriği by http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-ShareAlike 3.0 Unported License.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://turkcedersnotlarim.blogspot.com/p/hakknda.html adresinde mevcut olabilir.
8-B, 8-D ve 8-A Sınıflarında Bulunan Araç ve Gereçler:
Birer adet öğretmen masası ve sandalyesi
1 adet Atatürk fotoğrafı
1 adet kitaplık (hem dolap hem kitaplık)
1 adet kara tahta
1 adet çöp kovası
1 adet pano
Belirsiz sayıda tekli sandalye
Belirsiz sayıda sıra

Genel bir değerlendirme:

....................... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder